Categorieën
Columns

De Nieuwe Bal

We kennen het wel – ’s Morgen op kantoor aangekomen blijken de beste werkplekken in beslag te zijn genomen door  een kudde externe consultants. Luid gebral en de geur van gebakken lucht zijn alom aanwezig. De koorbal van weleer heeft zijn sjofele spijkerbroek en dito rugbytrui ingewisseld voor het opvallende maatpak met schreeuwerige stropdas. De Nieuwe Bal is ons leven binnengerold in zijn peperdure en flitsende lease-bak.

Enkele dagen later is ons favoriete gespreksonderwerp tijdens de lunch en koffiepauzes – seks – vervangen door hoogdravend gesnoef over snelle sportauto’s en dure wijnen. We kunnen geen PC voorbij lopen waarop geen onmogelijk dure bolide als achtergrond wordt gebruikt. Aan werken komt De Nieuwe Bal niet toe. Gaat de AEX vervelen, dan zijn er altijd nog de job sites. Hij moet natuurlijk wel zijn marktwaarde in de gaten houden.

Na acht uurtjes declareerbaar te hebben doorgebracht, spoedt De Nieuwe Bal zich met ongepaste snelheid naar huis. Om daar een decoratieve gezelschapsdame – door ons vriendin of vrouw genoemd – op te halen voor een windmakend avondje in een tijdelijk populair etablissement. Deze activiteit wordt afgewisseld met een partijtje squash met andere Nieuwe Ballen. Wij weten het nog niet, maar golf is uit. Het weekend wordt besteed aan het plannen van de volgende exotische reis naar een land waar alleen andere Nieuwe Ballen van gehoord hebben. Welkom in De Nieuwe Burgerlijkheid.

Ach, denken we dan, het zal wel weer overwaaien. De YUP is tenslotte ook uit beeld geblazen en de DINKY’s zijn toch maar aan de kids begonnen. Het gebakken luchtje van De Nieuwe Bal gaat ooit weer vanzelf weer modaal ruiken. Om plaats te maken voor het volgende fenomeen.

1999 © Ingrid Kroeze